Als je veel bezig bent met voeding, zal je vast en zeker wel een stuk gember in de keukenkast hebben. Het wordt veel gebruikt als specerij voor in het eten en zelfs drankjes. Deze kruid dient niet alleen goed als smaakversterker. Het neemt ook heel veel voordelen met zich mee voor je lichaam. 

 

Heilzame werking van gember

De heilzame werking van gember komt voort uit ruim 100 bioactieve stoffen. De stoffen die  voornaamste bouwstoffen dat in gember zit zijn gingerol, shogaol en zingiberene.

1. Gember fungeert als krachtige ontstekingsremmer

Heb je veel last van ontstekingen in je maag, lever of darm? Gember staat erom bekend als krachtige ontstekingsremmer. De stoffen in gember kunnen ontstekingen voorkomen en verminderen. Door de bioactieve stoffen die in gember zit kan het zelfs helpen in het verminderen van bepaalde ziektes. Denk hierbij aan diabetes, nieraandoeningen, bepaalde vormen van kanker tot zelfs hartaandoeningen

2. Helpt tegen misselijkheid

Bij veel mensen helpt gember tegen misselijkheid. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat gember net zo goed werkt als voorgeschreven medicijnen tegen misselijkheid. Ben je wagenziek, zeeziek of heb je last van misselijkheid wegens je zwangerschap? Drink dan een warme kop verse gemberthee en voor dat je het weet is de misselijkheid voorbij.

3. Helpt bij brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel

Ken je dat gevoel dat je na het eten last hebt van een brandend maagzuur of opgeblazen gevoel? Drink dan een glas gemberthee. Het overtollige maagzuur wordt door de gember geneutraliseerd. Het is een stuk goedkoper dan alle middelen die je bij de drogisterij kan halen en heeft geen nare bijwerkingen.

4. Helpt bij afvallen

Als je graag wilt afvallen, dan is gember zeker iets wat je mee moet nemen in je dieet. Het helpt om de opgebouwde gifstoffen in het lichaam weer af te voeren. Daarnaast zuivert het de lever (wat helpt bij het verliezen van vocht) en pakt het ook meteen je vetreserves aan. Gember geeft je ook sneller een vol gevoel waardoor je ook minder zult eten.

5. Verbeterd de hersenfuncties

Van ouds af aan wordt gember ingezet om het geheugen te verbeteren. Sommige studies op dieren tonen aan dat gember bescherming kan bieden tegen achteruitgang van hersenfuncties, zoals bijvoorbeeld Alzheimer en dementie. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de ontstekingsremmende werking van gember.