Om je lichaam fit te houden is het goed om te gaan sporten, maar hoe gaat dat geestelijk? Het antwoord daarop is door te mediteren. Mediteren wordt vaak al snel geassocieerd met iets “zweverigs”. Toch zal het je verrassen welke voordelen meditatie voor je heeft.

 

Betere focus en concentratie

Een van de bekendste voordelen is dat het je helpt beter te focussen en te concentreren. Uit verschillende onderzoeken van onder andere Harvard University is aangetoond dat door meditatie bepaalde golven in je hersenen toenemen. Deze golven worde ook wel Alfa golven genoemd. Alfa golven zorgen ervoor dat we beter en efficiënter kunnen leren en informatie kunnen verwerken. 

 

Je wordt gelukkiger

Mensen die mediteren, leiden over het algemeen een gelukkiger leven dan degenen die dan niet doen. Meditatie helpt de hypofyse van de hersenen om meer endorfines af te scheiden die je humeur helpen verbeteren. Uitgebreide studies werden uitgevoerd bij een groep boeddhistische monniken terwijl ze aan het mediteren waren. Het pre-frontale cortex bleek extra actief te zijn. 

 

Verminderd stress, angst en depressie

Eén van de meest voorkomende redenen waarom mensen beginnen met mediteren is om stress te minderen. Verschillende studies aan de Universiteit van Wisconsin hebben aangetoond dat meditatie fysiologische effecten heeft op de hersenen. Onderzoekers ontdekte onder andere dat, het deel van de hersenen dat stress en angst reguleert, krimpt wanneer je dagelijks mediteert. Door te concentreren op ervaringen van moment tot moment, trainen mediteerders de geest om kalm te blijven, zelfs in stressvolle situaties. Daarnaast ervaren ze ook aanzienlijk minder angst vanwege onzekerheid over de toekomst.